Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vandaag vind je goud in het Vondelpark

Gold does funny things to people’ en misschien ook vanmiddag in het Vondelpark. Vanaf 17.15 is iedereen welkom om op zoek te gaan naar tien goudklompjes (marktwaarde 60 tot 100 euro per stuk) die schrijver Jeroen Bergeijk vond in Australië. De hele actie is op touw gezet om de presentatie van Bergeijks boek, Goudkoorts. Of: Hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback, luister bij te zetten.

In 2009 vertrok hij namelijk naar Australië, een land dat hem niet direct aantrok, maar waar zijn vrouw een jaar lang wilde wonen. Verveeld in een gehucht vindt hij een blaadje over hoe je moet goudzoeken. Met een metaaldetector gaat hij direct aan de slag. ‘Ik groef en groef, het gat werd dieper en dieper en de whâââp-whèèèp luider en luider. De detector begon te „gillen”, zoals oude rotten in het vak dat noemen, wat betekent dat het gezochte een behoorlijke omvang heeft en dat je het bijna te pakken hebt. Nog één keer met de pikhouweel in het gat… en daar zag ik iets glimmen. Een blikje, godver. Emu Export nog wel, het smerigste bier van Australië.’ Het blijft niet zo, maar echt rijk blijk je er ook niet van te worden.


Meer informatie over de opdracht en locatie kun je vinden op: www.repudo.com