Van Lingen nieuwe baas ANP

Persbureau ANP heeft een nieuwe hoofdredacteur gevonden. Marcel van Lingen, hoofdredacteur en algemeen directeur van van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), stapt over naar het grootste persbureau van Nederland. Van Lingen volgt Eric van Gruijthuijsen op. Die is sinds juli algemeen directeur van het ANP. Van Lingen, die eerder werkte voor Het Parool, treedt op een zo kort mogelijke termijn in functie bij het ANP. De twee persbureaus werken al enkele maanden samen. De GPD verhuisde vorig jaar naar het pand van het ANP in Rijswijk.

Zowel bij het ANP als de GPD is enige onrust. De GPD dreigt zijn grootste partner Wegener (onder meer De Gelderlander en het Brabants Dagblad), te verliezen die overweegt uit de samenwerking met andere uitgevers te stappen. Ook Het Parool wil zijn lidmaatschap opzeggen. Binnen de GPD wisselen kranten kopij uit die bovenregionaal is.

Het ANP ondervindt steeds meer concurrentie van Novum Nieuws. NRC Media maakt sinds begin dit jaar gebruik van Novum, dagblad Metro stapt per 1 januari over.