Van der Laan niet gelukkig met salaris topman GVB

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is niet gelukkig met het hoge salaris van de nieuwe directeur van openbaarvervoersbedrijf GVB. Tegen de Amsterdamse omroep AT5 sprak hij van overmacht.

Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf kondigde deze week aan een nieuwe topman gevonden te hebben in de 43-jarige Bart Schmeink. Zijn basissalaris bedraagt 210 duizend euro. Boven op dat bedrag komen nog een pensioen, een onkostenvergoeding en eventuele bonussen. Daarmee kan Schmeinks inkomen tot 318 duizend euro stijgen.

“Niemand is gelukkig met dat bedrag”, zei Van der Laan, die spreekt van een ‘overmachtsituatie’. “We waren al een jaar op zoek naar een directeur. Die is niet makkelijk te vinden.” Volgens Van der Laan moest er een directeur komen die heel goed is, vanwege de aanbesteding van het openbaar vervoer. “Dat willen we winnen. Dus we kunnen het GVB niet langer laten zitten.”

Ook zegt Van der Laan dat Schmeink zijn baan kwijtraakt als het GVB de aanbesteding verliest. Dat risico heeft de prijs omhoog gedreven.