Vakbonden dienen nog geen faillissementsaanvraag Saab in

Foto Reuters / Thomas Johansson

De Zweedse vakbond IF Metall dient vandaag nog geen faillissementsaanvraag in voor het noodlijdende Saab. De meerderheid van de vakbondsleden wil het weekend afwachten om de autofabrikant tijd te geven om zijn opties te verkennen.

“De leden geloven dat we alle mogelijkheden moeten onderzoeken voor de overleving van het bedrijf, voordat we een faillissement aanvragen”, zeiden voorzitter Stefan Lofven van IF Metall en woordvoerder Hakan Skott van Saab vanmiddag in een verklaring. “Na gesprekken met het management geloven we dat het nog steeds mogelijk is voor de onderneming om in de komende dagen de salarissen te betalen.” Beide heren hadden gisteren een gesprek met Saab-topman Victor Muller.

Saab diende woensdag een verzoek tot vrijwillige reorganisatie in. Door deze juridische bescherming zou er geen faillissement kunnen worden aangevraagd voor Saab. De rechter wees het verzoek gisteren echter af, omdat het onvoldoende juridische grond zou hebben. Saab gaat maandag in beroep tegen deze uitspraak.

Door onbetaalde rekeningen ligt de productie bij Saab al ruim vijf maanden stil. Het bedrijf heeft voor ongeveer honderdvijftig miljoen euro aan achterstallige betalingen uitstaan, liet topman Muller woensdag weten. Saab heeft overeenkomsten liggen om meer dan vijftig procent van het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang en Pang Da. Hiervoor is echter toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in overweging hebben.