Uitgelicht

John Isner selects ball to serve to Gilles Simon of France during the U.S. Open tennis tournament in New York, Thursday, Sept. 8, 2011. (AP Photo/Charlie Riedel)
John Isner selects ball to serve to Gilles Simon of France during the U.S. Open tennis tournament in New York, Thursday, Sept. 8, 2011. (AP Photo/Charlie Riedel) AP

Film

9/11 (Hanlon, Klug, Naudet, 2002, F/VS). Op 11 september 2001 zijn de Franse broers en filmmakers Gédéon Naudet en Jules Naudet bezig om een documentaire te maken over de brandweer van New York. Ze volgen een brandweerman die een aangifte van een gaslek onderzoekt in de buurt van de WTC-torens, als zij een vliegtuig zien overvliegen. Dat vliegtuig zou het WTC raken. De broers en de brandweerman haasten zich naar het WTC en ze beginnen te filmen vanuit het perspectief van de brandweerman. Zelfs als de brandweerlieden de brandende torens binnengaan, schromen de broers niet om met hen mee te gaan.SBS 6, 20.30-22.40u.

Ober (Alex van Warmerdam, 2006, Nederland). Van Warmerdam vindt mooie balans tussen het hyper- en het surreële. Ober Edgar (Van Warmerdam zelf) komt in opstand tegen de god die zijn bestaan bestiert, de scenarioschrijver Herman (Mark Rietman). Een kort moment van geluk is al wat Edgar vraagt, maar zijn leven blijft een tranendal. Ook met Ariane Schlüter, Jaap Spijkers en Pierre Bokma. Ned.2, 23.00-00.35u.

Righteous Kill (Jon Avnet, 2008, VS). Robert De Niro en Al Pacino. Daar draait het natuurlijk om in Righteous Kill, twee acteergiganten in één film, ook al is het is een middelmatige politiethriller. Want behalve een uitgelezen staalkaart van het bij tijd en wijle naar schmierwerk neigende spel van beide zestigplussers, herbergt de rafelige plot van de film ook een krachtmeting tussen het oude goed en kwaad. Eén, 23.40-01.15u.

Tootsie (Sydney Pollack, 1982, VS). Intelligente en ontwapenende komedie over seksegebonden gedragspatronen. Dustin Hoffman is meesterlijk in zijn dubbelrol van werkloos acteur die zich als actrice vermomt en dan razend populair wordt dankzij rol van ziekenhuisdirectrice in een soapopera. Oscar voor bijrol van Jessica Lange.Canvas, 23.40-01.35u.

Informatief

Reel history of Britain: the roaring twenties. Vijfde aflevering van een serie waarin schrijver en televisiepresentator Melvyn Bragg de sociale geschiedenis van twintigste-eeuws Groot-Brittannië schetst aan de hand van zeldzame archieffilmpjes en persoonlijke herinneringen van getuigen. In dit deel de ‘roaring twenties’, toen beroemdheden voor het eerst cultstatus verwierven. Met het tragische verhaal van de eerste ‘it-girl’, Elizabeth Ponsonby, verteld door haar nicht Elizabeth. De huidige Lord Astor geeft een rondleiding door zijn voorouderlijk huis en Martin Blaber legt uit hoe het leven daar geweest moet zijn voor zijn oom Edwin Lee, die daar ooit butler was.BBC 2, 19.30-20.00u,

Neustart im kopf – Heilung bei physischen Störungen. Documentaire die gebaseerd is op het boek The Brain That Changes Itself van de Canadese psychiater Norman Doidge. Daarin beschrijft hij uitgebreid het fenomeen van de neuroplasticiteit: het vermogen om door middel van gedachten de structuur en functies van onze hersens te veranderen.Arte, 21.45-22.35u.

Amusement

Salto vitale. De Duitse Manuela, vrouw van zekere leeftijd, is al vele jaren gelukkig met haar Italiaan Tino. Tot zij op een dag, alleen onderweg naar Italië omdat schoonpapa een hartinfarct heeft gehad en Tino voor zaken thuis moet blijven, ontdekt dat hij een minnares heeft. Ze besluit in Italië te blijven om er te helpen in de bar van haar zieke schoonvader. Daar valt ze bijzonder in de smaak van de mannen. Zal Tino haar kunnen herveroveren? ARD, 20.15-21.45u.

QI. Humoristische kennisquiz waarin de kandidaten (vanavond Sandi Toksvig, Lee Mack, Jimmy Carr en Alan Davies) interessante antwoorden moeten proberen te geven. Voor de hand liggende antwoorden worden met minpunten bestraft. BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

Tennis: US Open. Rechtstreeks verslag van de halve finales vrouwen enkelspel in New York.Eurosport, 20.00-24.00u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Rechstreekse uitzending uit Vredenburg Leidsche Rijn. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Serge Baudo, met Nikolai Lugansky, piano, spelen Six épigraphes antiques van Debussy (in de door Rudolf Escher opnieuw georkestreerde versie. De originele versie ging ooit verloren; Escher baseerde zijn werk op een overgeleverde versie voor piano); het Pianoconcert voor de linkerhand van Ravel; de Litanies à la vierge noire van Poulenc en Trois Nocturnes van Debussy. Daarna opnamen van het concert op 18 februari van dit jaar met de wereldpremière van Daan Mannekes Ciaconna/Answering the question, gevolgd door Charles Ives’ Unanswered Question. Uitvoerenden: de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe.Radio 4, 20.02-23.00u