Turkije wil konvooien naar Gaza begeleiden

Erdogan speelt hoog spel om Israëlische excuses af te dwingen.

Voortaan zullen Turkse oorlogsschepen boten begeleiden die hulpgoederen vervoeren naar de Gazastrook. Dat liet de Turkse premier Tayyip Erdogan gisteren weten. Het betreft schepen uit Turkije die de Israëlische blokkade van Gaza willen doorbreken. Daarnaast benadrukte Erdogan dat Israël niet het enige land is dat gebruik mag maken van de rijke grondstoffen van het mediterrane gebied.

De relatie tussen de twee bondgenoten is de afgelopen week ernstig verstoord geraakt, omdat Israël weigert verontschuldigingen aan te bieden voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara vorig jaar mei. Daarbij kwamen negen Turken om het leven.

Turkije schortte dinsdag alle defensiebanden met Israël op na vorige week al alle militaire akkoorden met zijn bondgenoot te bevriezen. Ook moesten de ambassadeur en alle hogere Israëlische diplomaten het land verlaten. Zaterdag werd bekend dat de Turkse marine vanwege de diplomatieke rel zijn aanwezigheid in het oosten van de Middellandse Zee, in de buurt van de kust van Gaza, „significant” zal gaan opvoeren. Erdogan liet dinsdag weten Gaza te willen bezoeken na zijn bezoek aan Egypte later deze maand.

Erdogan speelt hoog spel om excuses af te dwingen van Israël en zo gezichtsverlies te vermijden. Dat Turkije schepen naar Gaza gaat begeleiden is niet de hoofdreden van de aanwezigheid van de Turkse marine voor de kust van Israël. Ankara wil zijn bondgenoot hiermee economisch onder druk zetten. Erdogan weet dat het economisch niet zo goed gaat met Israël op dit moment en wil de Israëlische handel van gas met Cyprus bemoeilijken en zo Jeruzalem tot excuses te dwingen. (NRC)