Training politie Kunduz mogelijk eerder begonnen

Nederland begint mogelijk eerder met de acht weken durende training van agenten in Afghanistan. Die zou in 2012 aanvangen, maar er vindt overleg plaats met de partners om eerder te beginnen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. De training van Afghaanse agenten bestond eerder uit zes weken en werd tot dusver in Kunduz alleen door Duitsers verzorgt. In mei besloot de NAVO tot een proef met een acht weken durende opleiding, volgens Buitenlandse Zaken geslaagd. Met de langere training „wordt de kwaliteit van de basisopleiding voor politieagenten vergroot en komt er meer ruimte voor alfabetisering en mensenrechten in de opleiding”, zegt het ministerie. Een brief die binnenkort aan de Tweede Kamer wordt gestuurd gaat nader in op de acht weken durende opleiding die Nederlanders in Kunduz geven. (NRC)