Topman ECB Stark vertrekt - markten reageren fors negatief

Caption: (FILES) A photo taken on May 18, 2011 showing European Central Bank (ECB) governing board member Juergen Stark during an Economist roundtable conference in Athens. The European Central Bank announced on September 9, 2011 that its chief economist, Juergen Stark, is to resign "for personal reasons... prior to the end of his term of office on May 31, 2014."
Caption: (FILES) A photo taken on May 18, 2011 showing European Central Bank (ECB) governing board member Juergen Stark during an Economist roundtable conference in Athens. The European Central Bank announced on September 9, 2011 that its chief economist, Juergen Stark, is to resign "for personal reasons... prior to the end of his term of office on May 31, 2014." Econoom Juergen Stark van de Europese Centrale Bank, op 18 mei 2011 in Athene. Foto AFP / Aris Messinis

Het vertrek van de Duitse topman Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank heeft voor grote onrust gezorgd op de financiële markten. De rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties stegen fors en ook daalde de euro sterk ten opzichte van de dollar.

De geruchten van het vertrek van Stark begonnen rond drie uur al te circuleren en zorgden al voor een daling van de eurokoers. Ook de DAX in Frankfurt dook ruim twee procent in de min en staat nu op ruim 3,4 procent verlies. De AEX daalde ook fors (bekijk de actuele standen op beurs.nl).

Op dit moment staat de euro op 1,37 dollar, de laagste stand sinds februari. Het vertrek van Stark toont volgens economieredacteur Jan Meeus van NRC Handelsblad aan dat er onenigheid bestaat binnen de ECB over het beleid dat het voert om de Europese schuldencrisis te bezweren.

Op 7 augustus besloot de ECB om op grote schaal Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen om de rentes hierop te laten dalen. Stark was daar als hoofdeconoom van de centrale bank op tegen, vertelt Meeus. Door de stap van de ECB hoefden de probleemlanden minder nieuwe obligaties uit te geven om hun grote staatsschuld te financieren. Met het opkopen haalde de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de obligaties daalde en Italië en Spanje weer goedkoper geld kan lenen.

De geruchten van het vertrek van Stark hebben die rente weer laten stijgen, hierdoor wordt het voor Spanje en Italië wederom duurder om geld te lenen. Volgens Meeus laat dat zien dat er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de eurocrisis en de aanpak ervan door de ECB.

Stark zegt zelf vanwege “persoonlijke redenen” terug te treden, meldt persbureau AP. De Duitse econoom had nog drie jaar te gaan voordat zijn termijn van acht jaar zou eindigen. Stark blijft aan totdat een opvolger is gevonden.

Het terugtreden van Stark komt op een ongelukkig moment voor de ECB. De termijn van Jean-Claude Trichet loopt in oktober af. Hij zal worden opgevolgd door Mario Draghi, thans aan het hoofd van de Italiaanse centrale bank.