Syrische demonstranten willen internationale bescherming

In this citizen journalism image made on a mobile phone and provided by Shaam News Network, anti-Syrian President Bashar Assad protesters hold portraits for their dead relatives killed in recent violence, as they march during a demonstration against the Syrian regime, at Maaret Harma village, in Edlib province, Syria, on Friday Sept. 9, 2011. Syrian security forces "forcibly removed" patients from a hospital and prevented doctors from reaching the wounded during a military siege in the restive central city of Homs this week, a leading human rights group said. (AP Photo/Shaam News Network) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO
In this citizen journalism image made on a mobile phone and provided by Shaam News Network, anti-Syrian President Bashar Assad protesters hold portraits for their dead relatives killed in recent violence, as they march during a demonstration against the Syrian regime, at Maaret Harma village, in Edlib province, Syria, on Friday Sept. 9, 2011. Syrian security forces "forcibly removed" patients from a hospital and prevented doctors from reaching the wounded during a military siege in the restive central city of Homs this week, a leading human rights group said. (AP Photo/Shaam News Network) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Syrische demonstranten tonen foto's van overleden vrienden en familieleden. Foto genomen door een burger.

Duizenden Syrische activisten hebben vandaag na afloop van het vrijdaggebed de internationale gemeenschap opgeroepen de bevolking te beschermen tegen het gewelddadige optreden van het Syrische regime.

Het heeft er alle schijn van dat Syrische demonstranten zich realiseren dat er voorlopig geen einde komt aan de strijd in hun land. Na zes maanden van aanhoudende protesten, waarbij meer dan tweeduizend mensen om het leven kwamen, doen zij nu een beroep op buitenlandse bescherming. Dit kan als verrassend gezien worden, aangezien de demonstranten eerder aangaven niet achter een buitenlandse interventie te staan.

Tijdens de protesten van vandaag in verschillende steden in Syrië lieten de demonstranten weten dat zij behoefte hebben aan buitenlandse observatiemissies en instanties die de handhaving van de mensenrechten in het land in de gaten houden.

Ondanks verschillende sancties van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie zet de Syrische president Bashar al-Assad het geweld tegen burgers voort.

Ammar Qurabi, hoofd van de mensenrechtenorganisatie ‘National Organization for Human Rights in Syria’ zei vandaag dat de kansen om met de Syrische autoriteiten in gesprek te gaan, steeds verder afnemen en dat de situatie in een impasse is geraakt.