Subtiele protestsongs

cd: rock Ry Cooder: Pull Up Some Dust And Sit Down ****

Ry Cooder is boos. Op zijn regering, op de bankiers die de crisis hebben veroorzaakt, op de grenspolitie die Mexicaanse immigranten achternazit. Pull Up Some Dust And Sit Down bestaat uit subtiele protestsongs die herinneren aan de albums uit de vroege jaren zeventig waarop hij soortgelijke songs van Woody Guthrie en Blind Willie Johnson vertolkte. Verschil is dat de nummers dit keer van Cooder zelf zijn en hij zijn liederen toespitst op deze tijd.

Muzikaal blijft hij een virtuoze allesvreter op het gebied van authentieke Americana, in de Leadbelly-achtige folksong ‘No banker left behind’, de zompige gospel van ‘Lord tell me why’ en de tex-mex van een handvol nummers waarin Flaco Jimenez zijn accordeon met flair laat jubelen.

In ‘John Lee Hooker for President’ verplaatst Ry Cooder (64) zich in het personage van de legendarische blueszanger, die met karakteristieke knauwstem uiteenzet hoe hij de VS zal gaan regeren als híj het voor het zeggen heeft. Na Cooders eenkennige Californische themaplaten is dit weer een ouderwets veelzijdig album, waarop liefde voor muziek en respect voor het gewone Amerikaanse leven uit alle groeven spat.

Jan Vollaard