Stedelijk gaat weer sluiten

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat over een maand opnieuw voor onbepaalde tijd dicht. Dat bevestigen de gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebouw, en de directie van het museum.

Het museum is al zeven jaar gesloten wegens een grootscheepse verbouwing, maar stelde in september 2010 de gerenoveerde oudbouw weer open voor het publiek. Die tentoonstellingsruimte wordt na 9 oktober opnieuw gesloten. „Het is onvermijdelijk voor de laatste fase van de bouw dat het gebouw dicht moet”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Dat betekent dus dat de bouw op schema ligt.” De gemeente is van plan het hele museumgebouw in 2012 op te leveren en komt binnenkort met prognoses hoe lang de bouw nog gaat duren en wat het project in totaal kost.

Voor wie hoopte dat het museum in fasen steeds verder zou openen, is de sluiting een tegenslag. „Het is slecht voor het museum, slecht voor de kunstwereld en slecht voor de stad Amsterdam”, zegt een betrokkene bij het museum. Als de verbouwing van het Stedelijk nog lang op zich laat wachten, betekent dat mogelijk dat de drie grote kunstmusea aan het Museumplein volgend jaar tegelijk gesloten zijn.

Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk, laat in een reactie weten: „Het museum is vastbesloten om continu actief en betrokken te blijven, en om de kunstgemeenschap in Amsterdam, Nederland en internationaal te blijven dienen in de komende maanden, terwijl we uitkijken naar de heropening volgend jaar.”

Het Stedelijk Museum sloot in 2004 zijn deuren en zou in 2008 heropenen, maar door fouten en vertragingen bij de bouw schoof die datum steeds verder op. Onder druk van de politiek heropende het Stedelijk in september 2010 gedeeltelijk, in de gerenoveerde oudbouw, met de tentoonstelling The Temporary Stedelijk, na een korte sluiting gevolgd door Temporary Stedelijk 2. Goldstein: „Volgende week kondigt het Stedelijk nadere plannen aan voor Temporary Stedelijk 3.”