Opinie

Stapelgek

Youp

Vier Tilburgse gedragswetenschappers lieten een groep mensen naar een plaatje van een biefstuk kijken en een andere groep naar een prentje van een boom. Daarna speelden ze met beide groepen een verdeelspel en de conclusie was dat de vleeskijkers egoïstischer waren dan de boomgluurders. Een andere conclusie van de wetenschappers was dat onzekere mensen eerder geneigd zijn om vlees te bestellen, omdat dat een gevoel van superioriteit geeft. Volgens de vier onderzoekers heeft het eten van vlees namelijk ook een symbolische waarde. Je verzint het niet.

Soms rijd je door een dorp als Tilburg en zie je een groot universiteitsgebouw staan. Je vraagt je op zo’n onbezonnen moment wel eens zachtjes af wat ze daar zoal doen overdag. Ik bedoel: buiten automatenkoffie drinken, de neus leeg grutten en wat ondefinieerbaars lunchen. Dit soort dingen dus. Een controlegroep kijkt naar een biefstuk en een ander clubje dat daar tijd voor heeft loert naar die boom. Daarna spelen ze een spelletje, waaruit psychologen, internationaal vermaarde wetenschappers, conclusies trekken. Ik heb nog wat vragen die belangrijk kunnen zijn voor het uiteindelijke onderzoeksresultaat: 1. Hoeveel vegetariërs keken naar de biefstuk en hoeveel carnivoren naar de boom? 2. Hadden de mensen van de controlegroepjes een dagje vrij gekregen om naar de biefstuk te koekeloeren of moesten ze weer werken? 3. Werden ze ervoor betaald of kregen ze alleen reiskostenvergoeding? 4. Hadden de leden van de controlegroepjes een relatie of waren ze single? Ik vraag dit omdat mensen met een relatie hun vleesafkeer kunnen delen in een gesprek, terwijl de single zijn aversie moet opkroppen en extra fel reageert. 5. Hoe zat het met het alcoholgebruik van de deelnemers? Een kater wil namelijk ook nog wel eens invloed hebben op de reactie. 6. Zaten er extreme visliefhebbers tussen? 7. Hadden de mensen goed ontbeten? 8. Hoe was hun seksleven? Het is algemeen bekend dat mensen met een goed seksleven redelijk rustig reageren op een boom. 9. Wat was het voor boom? Een majestueuze populier? Een wat schamele berk? Een robuuste kastanje? Een droeve eik? 10. En wat was het voor een biefstukje? Mals ossenhaasje? Wat ruw gehakt tartaartje? Een mooie kogel? 11. En waren er onder de deelnemers straffe rokers? Dat zijn toch mensen die tempo maken om buiten te kunnen paffen en zo’n verdeelspelletje daardoor nog wel eens onzorgvuldig willen spelen! 12. Hoe lang mochten ze naar zowel het biefstukje als de boom kijken? 13. Was de fotograaf van de biefstuk vegetariër? 14. Hoe laat werden de vragen gesteld? ’s Ochtends? ’s Middags? ’s Avonds laat? Bovenstaande vragen stel ik vooral aan de deze week door zijn eigen mandje geflikkerde hoogleraar Diederik Stapel. Deze professor heeft, tot verbazing van zijn medewerkers, zelf nogal wat feiten aan zijn belangwekkende onderzoek toegevoegd. Volgens mij terecht. Ik had bij deze zouteloze kul ook mijn duim gepakt en daar de gegevens lekker uit gezogen. En als hij slim is heeft hij dat met al zijn eerdere onderzoekjes ook gedaan. Als we ons als academici met dit soort rare dingen moeten bezighouden, dan kan je niet anders dan de boel tillen. Ik begrijp je.

Beste Diederik, bel de burgemeester van Utrecht, vraag hem om zijn papierversnipperaar, die hij voorlopig niet meer gebruikt. Het ding kan wel heel erg versleten zijn! Heeft de laatste jaren namelijk dag en nacht staan draaien. Pak al je zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken en rag ze er doorheen. Klaar. Opzouten met die zielige zooi. Daarna begin je in een klein Frans dorp een vrolijke draaimolen. Dan zie je meteen resultaat van je werk. Blije kinderen! Je kunt ook altijd nog een vrolijk zangduo met vakgenoot René Diekstra beginnen. Zie maar. Maar je hoeft nooit meer mensen naar een boom en een biefstuk te laten kijken om daar wetenschappelijke conclusies aan te verbinden! Dat durfde Geert Dales op InHolland nog niet. Kortom: van harte!