‘SS’er Heinrich Boere moet toch de Duitse gevangenis in’

De 89-jarige oud-SS’er Heinrich Boere moet zijn levenslange gevangenisstraf toch uitzitten. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van justitie in de Duitse stad Aken.

Boere werd vorig jaar veroordeeld voor drie moorden maar hoefde aanvankelijk vanwege zijn slechte gezondheid niet naar de gevangenis. Na nieuw doktersonderzoek blijkt hij toch fit genoeg voor de cel.

Nabestaanden van zijn slachtoffers reageren volgens de krant verheugd, maar durven het niet te geloven. “Het heeft allemaal al zo lang geduurd en het is al zo vaak op zijn beloop gelaten, dat ik het eerst moet zien”, zegt Teun de Boer jr., zoon van een van de slachtoffers.

De rechtbank in Aken veroordeelde de 89-jarige Boere in maart tot een levenslange gevangenisstraf. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers doodschoot.

Boere was aanvankelijk in Nederland ter dood veroordeeld, maar die straf werd omgezet in levenslang. De SS’er vluchtte in 1947 uit een krijgsgevangenkamp naar Duitsland. Op basis van een wet uit de oorlogstijd kreeg hij het Duits staatsburgerschap omdat hij trouw had gezworen aan Adolf Hitler. Duitsland levert geen oorlogsgevangenen uit.