Speelverbod voor 50.000 amateurvoetballers

Spelers zijn te laat met het verlengen van hun spelerspas.

Tienduizenden amateurvoetballers mogen komend weekeinde niet spelen. Zo’n vijftigduizend voetballers lopen rond met een verlopen spelerspas en hebben niet de moeite genomen deze te verlengen, zegt een woordvoerder van de voetbalbond KNVB.

Volgens de KNVB hebben verenigingen alles gedaan om de voetballers aan een nieuwe pas te helpen. „De meeste leden besteedden echter geen aandacht aan tientallen mailtjes en telefoontjes van de vereniging. Zij dachten waarschijnlijk allemaal: het zal wel of het komt wel goed”, aldus de woordvoerder. „Misschien schrikken ze wakker als ze straks een aantal wedstrijden niet mogen spelen.”

Voetballers zijn bij elke wedstrijd verplicht om hun spelerspas aan de scheidsrechter te laten zien. Deze passen werden vijf jaar geleden ingevoerd en verliepen aan het eind van vorig seizoen. De KNVB probeert de spelers al negen maanden te waarschuwen. Het gaat volgens de woordvoerder vooral om recreatievoetballers en jeugdleden. Voor dit weekeinde zijn voetballers sowieso te laat om een nieuwe pas te regelen. De KNVB heeft in totaal 1.179.000 leden en organiseert wekelijks meer dan 33.000 wedstrijden. (Novum)