S&P verhoogt kredietwaardigheid Israël ondanks sociale protesten

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Israël verhoogd van A naar A+. Het bureau is van mening dat de Israëlische staatsbegroting niet zal “exploderen” ondanks aanhoudende sociaal-eeconomische protesten in het land.

De Israëlische minister Yuval Steinitz en het hoofd van de Israëlische centrale bank Stanley Fischer zien dit als een symbolische “onderscheiding” en beloning voor het economische beleid van Israël in tijden van wereldwijde crisis. Dat meldt The Jerusalem Post. Volgens S&P vertoont Israël gezonde economische groei in tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste Europese landen. Het bureau verlaagde vorige maand nog de kredietstatus van de Verenigde Staten.

S&P houdt rekening met protesten in Israël

De hele zomer protesteren Israëliërs in grote aantallen tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. Zij eisen onder andere economische hervormingen op het gebied van onderwijs, de huizenmarkt en ouderenzorg. S&P heeft wel laten weten deze ontwikkelingen in de gaten te houden en mee te nemen in beoordelingen van het land in de toekomst.

Beelden van een demonstratie in Jeruzalem eerder deze maand

Israël staat ook onder druk door een conflict met buurland Turkije dat excuses eist voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara vorig jaar mei. Daarbij kwamen negen Turken om het leven. Omdat Jeruzalem weigert excuses aan te bieden, voor een door de Verenigde Naties als legaal bestempelde actie, schortte Turkije alle defensiebanden en militaire akkoorden op met Israël. De commerciële handel tussen de twee landen is niet stilgelegd, maar volgens onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen bemoeilijkt een grotere aanwezigheid van Turkse marineschepen mogelijk de Israëlische handel in aardgas met Cyprus. Of dat gevolgen zal hebben voor de economische situatie in Israël is niet duidelijk.