Soedan en Zuid-Soedan trekken troepen uit Abyei terug

VN-soldaten patrouilleren in Abyei. Foto: AFP / Stuart Price

Soedan en Zuid-Soedan hebben akkoord gesloten over de terugtrekking van hun troepen uit het betwiste grensgebied Abyei.

Dat deden de twee landen gisteravond tijdens een top van de Verenigde Naties in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, meldt persbureau AFP. Zowel Soedan als Zuid-Soedan willen het olierijke gebied Abyei inlijven. Het akkoord moet de spanningen tussen de twee landen verminderen. Tussen 11 en 30 september zullen de militairen van beide landen het gebied verlaten.

Zuid-Soedan werd op 9 juli onafhankelijk als onderdeel van een vredesverdrag tussen het noorden en het zuiden na tientallen jaren van burgeroorlog. Aanvankelijk was er een referendum gepland om de inwoners van Abyei te laten stemmen bij welk deel van het land zij wilden horen, maar dat is er nooit van gekomen.

Omdat nog niet duidelijk is of Khartoum of Juba zeggenschap krijgt over Abyei liepen de spanningen hoog op. In mei trokken Soedanese troepen het gebied in en vonden er gevechten plaats. Honderdduizenden mensen zijn onder andere uit Abyei gevlucht en honderden werden gedood de afgelopen maanden. De VN hebben gerept van oorlogsmisdrijven en spraken eerder hun diepe bezorgdheid uit over de spanningen tussen het noorden en zuiden.

Eind juni besloten de VN al om 4.200 Ethiopische blauwhelmen in te zetten in de betwiste regio om toe te zien op de terugtrekking van de troepen van Khartoum en op de veiligheid het gebied.

Lees vanmiddag ook de reportage van onze correspondent Koert Lindijer over de Nuba-bevolking in het Soedanese gebied Zuid-Kordofan. Aan de vooravond van de lang bevochten onafhankelijkheid van het zwarte Zuid-Soedan brak er een gewelddadig conflict uit waarbij de Nuba’s doelwit werden. (digitale editie)