Sleepy Hollow of Zorgvlied?

Bill Bryson windt zich op, Günter Grass vergist zich deerlijk, Thomas Mann breidt uit en welk kerkhof kan bogen op de meeste schrijvers?

Niet in Bill Brysons achtertuin! Sinds 2003 woont de Amerikaanse schrijver weer in Groot-Brittannië en vanuit Norfolk heeft hij zich aangesloten bij het groeiende verzet tegen een nieuwe wet op de ruimtelijke ordening, die het dorpen moeilijker maakt natuur te beschermen tegen snode projectontwikkelaars. (De nood is zo hoog dat de regering Cameron eerder opperde om gewoon maar wat bossen te verkopen.) Bryson, die voorzitter is van de Campaign to Protect Rural England (CPRE) zei tegen The Guardian. „We maken ons grote zorgen dat milieuwetten kennelijk als niets anders dan bureaucratische rompslomp worden gezien.”

In Duitsland wekte Günter Grass enige opschudding na een nare uitglijder in interview met de Israëlische historicus Tom Segev voor de krant Ha'aretz. In het interview zegt de 84-jarige Nobelprijswinnaar: „De waanzin en de misdaden (van de nazi’s, MS) kregen niet alleen hun beslag in de Holocaust en eindigden niet met het einde van de oorlog. Van de acht miljoen Duitse soldaten die door de Russen gevangen werden genomen, overleefden misschien twee miljoen, en de rest werd geliquideerd.” Historicus Tom Segev liet de uitspraak passeren. Noch bij het uitwerken van het interview, noch bij vertaling van het stuk voor de internationale website van Ha’aretz viel de fout hem op, tot een historicus er Grass in de Suddeutsche Zeitung op aanviel: niet het beladen aantal zes miljoen, maar één miljoen Duitsers stierven in krijgsgevangenschap, en niet door executie, maar door honger en uitputting.

Op de website van Der Spiegel maakte Segev zijn excuses en verdedigde Grass. Had hij hem op de fout gewezen, dan had Grass die onmiddellijk hersteld, aldus Segev. De felle aanval was nergens voor nodig. ‘Ironisch genoeg schijnen de mensen in Israël verstandiger met Grass te kunnen omgaan dan de Duitsers.’

Uit Lübeck komt via Der Stern en De Papieren Man het opwekkende nieuws dat het Buddenbrookhuis flink zal worden uitgebreid. In het statige koopmanshuis, waar Thomas Mann (1875-1955) zijn beroemde roman uit 1901 situeerde, zit sinds 1993 een museum, dat jaarlijks 600.000 bezoekers trekt.

Ondertussen zoekt Publishers Weekly naar het meest literaire kerkhof op aarde. Hoog genoteerd in deze morbide hitlijst: Sleepy Hollow in Massachusetts in de VS ( Louisa May Alcott, Ralph Waldo Emerson e.v. a.), het Novodevichi kerkhof bij Moskou (Boelgakov, Tsjechov, Gogol) en Montparnasse en Père Lachaise in Parijs (te veel schrijvers om op te noemen). Toch is het het drukst in de Poet’s Corner in Westminister Abbey, met Chaucer, Browning, Dickens, Hardy, Johnson, Kipling, Tennyson en vele anderen. Daar kan Zorgvlied niet tegenop.

Maartje Somers