Samsung Galaxy Tab blijft verboden in Duitsland - belangrijke overwinning Apple

A photo taken on August 25, 2011 shows (L to R) Samsung's lawyers Eike Schaper, Thomas Musmann and Henrik Timmann showing a Apple iPad computer tablet and a Samsung Galaxy Tab at the Duesseldorf courthouse western Germany during the opening of a trial between Apple and Samsung part of a global legal war. The court banned the Korean firm from selling a tablet computer in Germany, ruling it had copied the iPad. AFP PHOTO / ROLF VENNENBERND
A photo taken on August 25, 2011 shows (L to R) Samsung's lawyers Eike Schaper, Thomas Musmann and Henrik Timmann showing a Apple iPad computer tablet and a Samsung Galaxy Tab at the Duesseldorf courthouse western Germany during the opening of a trial between Apple and Samsung part of a global legal war. The court banned the Korean firm from selling a tablet computer in Germany, ruling it had copied the iPad. AFP PHOTO / ROLF VENNENBERND De advocaten van Samsung tonen de iPad en de Galaxy tab, op archiefbeeld. Foto AFP / Rolf Vennenbernd

De rechtbank in Düsseldorf heeft zojuist geoordeeld dat de Samsung Galaxy Tab verboden blijft in Duitsland, omdat het bedrijf inbreuk maakt op de patenten van de iPad2 van Apple.

De gelijkenissen tussen de Galaxy Tab 10.1 en de iPad2 zijn te groot, zo vindt de rechter. Samsung gaat tegen de uitspraak in beroep.

Begin augustus oordeelde de rechtbank ook al in het voordeel van Apple, door Samsung te dwingen zijn tablets uit de markt te halen. Het Koreaanse bedrijf ging daartegen in beroep.

NRC-technologieredacteur Marc Hijink in een reactie:

“De uitspraak is bijzonder, omdat Samsung een grote partij is en Duitsland zo’n grote belangrijke markt. Voor Apple is dit daarom een belangrijke overwinning. De Koreanen moeten hierdoor hun geplande marketingcampagne, waar veel geld in omgaat, stilleggen. Het bedrijf hoopt vóór kerst weer in de schappen te mogen liggen, want dat is een belangrijk verkoopseizoen.”

Eind vorige maand bepaalde en voorzieningenrechter in Den Haag dat Samsung de smartphones Galaxy S, S II en Ace per 13 oktober uit de markt moet halen, wegens inbreuk op de patenten van concurrent Apple. Hoewel Apple de zaak won, was het voor Samsung geen ongunstige uitspraak. Het Koreaanse bedrijf kan met een kleine aanpassing in de app van de fotogalerij het probleem oplossen. Volgens de rechter was geen sprake van inbreuk op de andere patenten, zoals die van het model van de iPhone.

Samsung is de belangrijkste concurrent van Apple en de grootste leverancier van tablets anders dan de iPad. De twee bedrijven zijn wereldwijd verwikkeld in een serie van rechtszaken vanwege beschuldigingen van kopieergedrag over en weer.

Afgelopen week werd de kleine Galaxy Tab 7.7 van de beursstand verwijderd.