Saab maandag in beroep - aandeel keldert

Het noodlijdende Saab gaat maandag in beroep tegen de afwijzing van het reorganisatieverzoek door de Zweedse rechter. Het aandeel van de autofabrikant is bij opening van de beurzen met 32,9 procent gekelderd.

Dat meldt persbureau Dow Jones. De uitspraak van de rechter houdt in dat Saab niet beschermd is tegen faillissementsaanvragen van schuldeisers. Vakbonden hebben hier onlangs mee gedreigd vanwege niet-betaalde salarissen.

Gedurende de reorganisatie zou Saab uitstel van betaling hebben gekregen. Dat had het bedrijf ademruimte gegeven. Saab heeft al drie maanden achtereen niet op tijd de salarissen kunnen uitbetalen aan zijn 3600 werknemers. Gisteren liet Saab al weten in beroep te gaan tegen de uitspraak die het bedrijf “teleurstellend” noemt.

Bestuursvoorzitter Victor Muller liet gisteravond tegenover de NOS weten “bijzonder geschokt” te zijn met de uitspraak van de rechter:

Door onbetaalde rekeningen ligt de productie bij Saab al ruim vijf maanden stil. Het bedrijf heeft voor ongeveer honderdvijftig miljoen euro aan achterstallige betalingen uitstaan, liet Muller woensdag weten. Saab heeft overeenkomsten liggen om meer dan vijftig procent van het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang en Pang Da. Hiervoor is echter toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in overweging hebben.