Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte herdenkt 11 september

Foto Reuters / Yves Herman

De aanslagen van 11 september waren een aanval op de waarden waar de moderne wereld voor staat, zoals vrijheid en democratie. Die waarden staan tien jaar na dato nog recht overeind, zei Mark Rutte (VVD) vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier blikte alvast vooruit op de officiële herdenking van zondag, zo meldt Novum. Hij houdt dan een toespraak in de Haagse Kloosterkerk. Die bijeenkomst wordt georganiseerd door de Amerikaanse ambassade.

De vliegtuigen die in het World Trade Center -’iconen van New York’- vlogen hebben op de premier een ‘onuitwisbare indruk’ gemaakt. Deze ‘huiveringwekkende beelden’ staan Rutte in het geheugen gegrift. Net als bij de moordaanslag op president Kennedy weet iedereen nog waar hij op het moment van de aanslagen op 11 september 2001 was, zei de premier.

Tijdens de herdenking van zondag spreken behalve Rutte ook de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin, evenals drie religieuze leiders: een imam, een rabbijn en een priester.