Ritzege Gavazzi, Mollema uit de groene trui

Francesco Gavazzi heeft gisteren de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Italiaanse wielrenner van Lampre sprintte na 175 kilometer tussen Solares en Noja sneller dan de Belg Jurgen van de Walle. Beiden maakte deel uit van een lange vlucht. De Spanjaard Juan Jose Cobo behoudt de rode leiderstrui.

De vlucht van de dag werd al op tien kilometer van de start ingezet, toen zeventien man demarreerden. Op iets minder dan dertig kilometer van de eindstreep – op de flanken van de Puerto de Fuente las Varas, de laatste van vijf beklimmingen – sprong Sergio Paulinho weg bij de tien overgebleven gedemarreerden.

De Portugees van Radioshack kwam als eerste boven en pakte in de afdaling een voorsprong van een minuut. Maar in de resterende vlakke kilometers werkten de tien echter zo goed samen, dat het gat met Paulinho gestaag slonk. Op ruim twee kilometer van de finish verijdelden ze de vlucht van de Portugees.

Bij het inlopen van Paulinho demarreerden Gavazzi (Lampre) en Van de Walle (Omega Pharma-Lotto). Het Belgisch-Italiaanse duo streed vervolgens in de straten van Noja om de zege. Gavazzi sprong uit het wiel van Van de Walle en won de sprint.

De Nederlander Bauke Mollema, vierde in het klassement, raakte gisteren zijn groene puntentrui als leider van het puntenklassement. De Raborenner zag Joaquin Rodriguez (Katusha) punten verzamelen en de Spanjaard ging hem weer voorbij.

Het peloton in de Vuelta rijdt vandaag en morgen voor het eerst sinds dertig jaar door het wielergekke Baskenland, dat decennialang werd gemeden wegens terreurdreiging van de afscheidingsbeweging ETA. Zondag is de slotdag met finishplaats Madrid. (Novum)