Reorganisatie Saab door de rechter afgewezen

Nu het verzoek door de rechter is afgewezen, dreigt een faillissement voor het bedrijf van de Nederlandse ondernemer Victor Muller.

De Zweedse rechter heeft autofabrikant Saab geen toestemming gegeven voor een vrijwillige reorganisatie. De aanvraag mist volgens de rechtbank juridische grond.

Dat heeft persbureau Dow Jones gisteren bekendgemaakt. De uitspraak betekent dat vakbonden het faillissement van het noodlijdende Saab kunnen aanvragen. De Zweedse autofabrikant wilde in de komende maanden fors gaan reorganiseren om een faillissement te voorkomen. Topman Victor Muller had aan de Zweedse rechtbank gevraagd om daarvoor een onafhankelijke toezichthouder aan te stellen.

Gedurende de reorganisatie zou Saab uitstel van betaling krijgen. Dat had het bedrijf, dat al enkele malen niet op tijd salarissen kon uitbetalen aan zijn werknemers, wat ademruimte gegeven. Hiermee was het namelijk ook beschermd geweest tegen schuldeisers. Saab heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak die het bedrijf „teleurstellend” noemt.

De uitspraak volgt na een enerverende week voor het autobedrijf, eigendom van de Nederlandse ondernemer Victor Muller. Nu het verzoek door de rechter is afgewezen, dreigt een faillissement.

Mogelijk pompen Chinese investeerders nog geld in het bedrijf. Zij hebben aangegeven geld in het bedrijf te willen steken. Dat geld is echter nog niet beschikbaar. In de belangrijkste Saab-fabriek, in Trollhattan, wordt al sinds april niets meer geproduceerd.

Het personeel van Saab zit al sinds dit voorjaar thuis, omdat er geen geld is om leveranciers van onderdelen te betalen. Het personeel heeft over de maand augustus geen salaris gehad. Het bedrijf stelde deze week dat deze lonen „op korte termijn” alsnog worden uitbetaald. (NRC)