Oud-directeur AIVD kritisch over Nederlandse antiterreurwetgeving

Zoetermeer : 4.3.2008 Officiele opening van de nieuwe huisvesting van de AIVD door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg
Zoetermeer : 4.3.2008 Officiele opening van de nieuwe huisvesting van de AIVD door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg De huisvesting van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer. Foto Roel Rozenburg

Oud-directeur Sybrand van Hulst van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft scherpe kritiek op de Nederlandse antiterreurwetgeving die is ingevoerd sinds 11 september 2001.

Van een deel van de wetgeving ziet hij het nut niet in. Dat heeft hij als directeur destijds ook kenbaar gemaakt aan de regering, zegt Van Hulst morgen in Argos, het onderzoeksprogramma op Radio 1.

De Wet Afgeschermde Getuigen, die het mogelijk maakt om de identiteit van een getuige in het belang van de staatsveiligheid verborgen te houden, was volgens Van Hulst bijvoorbeeld overbodig.

“Niks is slechter dan dat wij middelen gebruiken die de toets van de integriteit niet kunnen doorstaan. Je moet dus heel voorzichtig zijn met wetgeving die misschien in de zorgen van het moment, de hype van het moment, tot stand komt.”