Oppimpen met Charlie Sheen en Ai Weiwei

galerie

You all fell for my act T/m 16 oktober Showroom Mama, Witte de Withstraat 29-31, R’dam. showroom-mama.nl **

‘You all fell for my act’, zei de in opspraak geraakte acteur Charlie Sheen. Zijn scheldtirades waren acteerwerk, stelde hij, ‘performance art’. Stel dat dat zo is, dan past Sheen in een eerbiedwaardige geschiedenis. Kunst en bedrog gaan al eeuwen samen. Kunstenaars promoveren urinoirs tot museumstuk, hangen vervalsingen in musea, en onder de noemer performancekunst mag alles.

Sheens uitspraak dient als titel voor een expositie bij Showroom Mama. Deze gaat over menselijke façades in het mediatijdperk. Blikvanger is een werk van de Chinese dissident en kunstenaar Ai Weiwei. In Mama hangt een uitvergroting van een foto die hij maakte bij een arrestatie in 2009. Het toont hemzelf en politieagenten. Het is maar een kiekje van een gsm, dat Weiwei via een sjieke Weense galerie aanbiedt voor duizenden euro’s.

Via Sheen en Weiwei gaat de tentoonstelling verder over de macht van de lens. De veelal jonge exposanten zijn uitgezocht door even jonge curatoren, allen met internet opgegroeid. Mark Callahan rekte een gênant YouTubefragment op van Miss South Carolina die erg mooi is maar niet zulke slimme dingen zegt. Mede-exposant Jamie Warren voldoet minder aan het schoonheidsideaal en benadrukt dat in fotografische zelfportretten met groteske make-up. Het levert smakeloze kunst op.

Interessant wordt het pas weer bij de foto’s van Evan Baden. Hij zocht op internet filmbeelden van pubermeisjes die voor de webcam naakt poseren en meer. Die acts liet hij heropvoeren door actrices in puberkamers. Het morsige randje van amateurporno verving hij door een perfecte stilering maar, zeggen de samenstellers, ook deze actrices zijn minderjarig.

Dus, door wiens act laten we ons foppen? Door de curatoren, die via sterren als Sheen en Weiwei een niet heel opzienbarende tentoonstelling oppimpen tot glamourhoogten?

Sandra Smets