‘Opnieuw Libisch konvooi gearriveerd in Niger’

Caption: West African migrants return from Libya to Niger on a truck, in Agadez, on September 7, 2011. For many Touaregs and West African migrants in Niger, the fall of Mouammar Kadhafi from power has meant the loss of an important ally who had until now maintained strong relations with the community throughout Mali, Niger, Algeria, and Burkina Faso. AFP PHOTO / BOUREIMA HAMA
Caption: West African migrants return from Libya to Niger on a truck, in Agadez, on September 7, 2011. For many Touaregs and West African migrants in Niger, the fall of Mouammar Kadhafi from power has meant the loss of an important ally who had until now maintained strong relations with the community throughout Mali, Niger, Algeria, and Burkina Faso. AFP PHOTO / BOUREIMA HAMA West/Afrikaanse migranten keren uit Libiè terug naar de Nigerese stad Agadez. Foto AFP - Boureima Hama

Opnieuw is een Libisch konvooi aangekomen in de Nigerese stad Agadez. In de groep bestaande uit veertien aanhangers van de Libische leider Moammar Gaddafi bevindt zich ook generaal Ali Kana, die verantwoordelijk was voor de regeringstroepen in het zuiden van Libië.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Nigerese veiligheidsdiensten. Naast Kana zouden nog drie kopstukken van het regime van Gaddafi zich in het konvooi bevinden, waaronder nog een generaal. Zij zouden zich in een hotel bevinden in Agadez. De Nigerese regering was niet beschikbaar voor commentaar.

Dinsdag arriveerde Gaddafi’s veiligheidschef Mansour Dao en zijn gevolg al in een konvooi in de Nigerese hoofdstad Niamey. Dao arriveerde in een konvooi van drie voertuigen. In zijn gezelschap waren acht mensen, onder wie een aantal zakenlui en Agaly ag Alambo, een Toeareg-rebellenleider die vermoedelijk in Libië aan de kant van Gaddafi’s troepen heeft gevochten.

Maandag en dinsdag werd nog gespeculeerd of Gaddafi naar Niger was gevlucht.

Volgens de Nigerese autoriteiten laat het land gevluchte Libiërs toe op humanitaire gronden. Het land wordt echter door de internationale gemeenschap onder druk gezet om gevluchte Libische regeringsfunctionarissen uit te leveren die verdacht worden van mensenrechtenschendingen.