Ophef om homofobe schrijver

De SF-schrijver Orson Scott Card schreef Hamlet’s Father. De kleine uitgeverij waar het boek is verschenen, krijgt nu opeens erg veel klachten, schrijft The Guardian. In het boek wordt namelijk gesuggereerd dat Hamlets vader niet is vermoord door zijn broer maar door Horatio, omdat deze als kind door Hamlets vader zou zijn misbruikt.

De reden voor de ophef is een recensie in de Rain Taxi Review of Books. Daarin stelt de recensent dat het boek is geschreven door een homofoob, die Old King Hamlet als slechte koning portretteert omdat hij homo zou zijn. Als Hamlet in de hel eindigt omdat hij wraak heeft genomen op de verkeerde mensen, staat zijn vader hem op te wachten om voor eeuwig ‘homodingen’ bij hem te doen: ‘Welcome to Hell, my beautiful son. At last we’ll be together as I always longed for us to be’.

Opvallend genoeg verscheen het boek al in 2008, en was er herdruk van duizend exemplaren afgelopen lente. Hamlet’s Father kreeg toen nauwelijks pers. Alleen Publishers Weekly plaatste vraagtekens bij de relatie die werd gelegd tussen homoseksualiteit en pedofilie: ‘een relatie die de waarschijnlijk biseksuele Shakespeare ongetwijfeld niet zou hebben gewaardeerd’.

De uitgeverij heeft aangegeven de stortvloed aan reacties serieus te nemen, maar is wel verbaasd over de reacties terwijl het om een oud boek gaat.