Ook Wall Street in de min na vertrek ECB-topman Stark

(FILES)-In this file photo taken on January 19, 2007, Jurgen Stark, member of the Executive Board of the European Central Bank, delivers his speech during the conference on Inflation Targeting, organized by the Hungarian National Bank at the building of the Hungarian Academy of Sience in Budapest. The European Central Bank announced today that its chief economist, Juergen Stark, is to resign "for personal reasons... prior to the end of his term of office on May 31, 2014." AFP PHOTO / FERENC ISZA
(FILES)-In this file photo taken on January 19, 2007, Jurgen Stark, member of the Executive Board of the European Central Bank, delivers his speech during the conference on Inflation Targeting, organized by the Hungarian National Bank at the building of the Hungarian Academy of Sience in Budapest. The European Central Bank announced today that its chief economist, Juergen Stark, is to resign "for personal reasons... prior to the end of his term of office on May 31, 2014." AFP PHOTO / FERENC ISZA Jürgen Stark deed de aandelenmarkten vandaag kelderen. Foto AFP / Ferenc Isza

Wall Street is vandaag diep in de min gesloten, onder meer vanwege het aftreden van Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), en het bericht dat Duitsland een reddingsplan voor haar banken voorbereidt.

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat Jürgen Stark, voorstander van hogere rentestanden, aan het eind van het jaar uit het bestuur van de centrale bank stapt. Die beslissing duidt op een mogelijk geschil tussen beleidsmakers over de manier waarop de schuldencrisis in de eurozone bevochten moet worden.

De verliezen op Wall Street verhevigden nadat persbureau Bloomberg berichtte dat de Duitse overheid een plan voorbereidt om Duitse banken te ondersteunen die mogelijk in de problemen komen bij een bankroet van Griekenland.

Volgens analist Brad Sorensen is Europa op dit moment de dominante factor op de Amerikaanse beurzen. “We hebben hier ook begrotingsproblemen, maar niemand denkt serieus dat de VS failliet gaat of uiteen zal vallen.”

De Dow Jones-index eindigde 2,7% lager op 10.992,13 punten. De S&P 500 daalde 2,7% tot 1.154,23 punten, de Nasdaq 2,4% tot 2.467,99 punten.