Onderzoek in Nederland

Iedereen die een verkeersongeluk, een verkrachting, zelfmoord van een geliefde, een gewelddadige overval meemaakt, loopt kans op PTSS.

Door de Bijlmerramp, de vuurwerkramp en vechtende Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan kwamen er in Nederland ook groepen traumaslachtoffers, waar veel onderzoek naar is gedaan. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat snelle en massale debriefing geen zin heeft, en bij sommige mensen het psychotrauma juist versterkt.

In de stroom artikelen die nu in medisch-wetenschappelijke tijdschriften verschijnen omdat 9/11 tien jaar geleden is, staan regelmatig verwijzingen naar Nederlands onderzoek. Rampen komen meestal onverwacht en zijn dus moeilijk methodologisch te onderzoeken. Onderzoek kan wel worden gedaan in een land dat militairen uitzendt naar een oorlogsgebied, zoals Nederland. Dan kun je zorgvuldig onderzoek opzetten en met metingen voor het vertrek naar oorlogsgebieden proberen te achterhalen wie kwetsbaar is voor psychisch trauma. Daarvan verschijnen nu de eerste onderzoeksresultaten onder Nederlandse militairen.