Obama onthult banenplan aan Congres - ‘Republikeinen kunnen niet weigeren’

Caption: U.S. President Barack Obama arrives to address a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington September 8, 2011. Obama proposed a $447 billion jobs package to help boost the U.S. economy, challenging Congress to pass legislation made up largely of tax cuts for workers and businesses. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT)
Caption: U.S. President Barack Obama arrives to address a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington September 8, 2011. Obama proposed a $447 billion jobs package to help boost the U.S. economy, challenging Congress to pass legislation made up largely of tax cuts for workers and businesses. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT) De Amerikaanse president Barack Obama wordt enthousiast ontvangen door zijn partijgenoten in het Congres. Foto Reuters / Jason Reed

President Barack Obama onthulde vannacht tegenover het Amerikaanse Congres een plan van 447 miljard dollar (ruim 320 miljard euro) om nieuwe banen te creëren in de Verenigde Staten.

Het belangrijkste onderdeel van het plan is het verder snijden in de loonbelasting van werknemers en werkgevers, meldt persbureau AP. Obama had de loonbelasting eerder al verlaagd en wil deze belastingsvoordelen verlengen en beperkt uitbreiden. Ook trekt het plan bijna 77 miljard euro uit aan nieuwe openbare werken en 33 miljard euro aan nieuwe uitkeringen.

Obama gaf in Washington niet aan hoeveel banen hij met het plan hoopt te creëren of hoe het bekostigd zal worden. De president benadrukte wel dat het plan essentieel was voor de Amerikaanse economie en vroeg het verzamelde Congres het zo spoedig mogelijk aan te nemen. Op dit moment zijn zo’n veertien miljoen Amerikanen werkloos.

De hele toespraak van Obama:

Obama riep de Democraten, maar vooral de Republikeinen, meer dan vijftien keer op om “snel te handelen”. Het banenplan zal echter niet gemakkelijk aangenomen worden in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Hoewel Republikeinse senatoren het plan bestempelden als een “herverkiezingsplan”, was de Republikeinse leider John Boehner milder in zijn reactie. Hij zei het plan van Obama te zullen overwegen, maar benadrukte dat de president met de Republikeinen moet samenwerken.

Door belastingverlagingen aan zijn banenplan toe te voegen, hoopt Obama de Republikeinen achter zich te krijgen, vertelt NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga:

“Als de Republikeinen nu nee zeggen tegen het plan, zal dat gezien worden als het tegenwerken van een plan dat de Amerikaanse economie er weer bovenop moet helpen. Het idee is dat dit door het Congres zal worden aangenomen omdat er dingen in zitten waar de Republikeinen van houden: belastingverlagingen.”

Obama noemt volgens Vriesinga expres niet het aantal banen dat hij hoopt te creëren omdat hij daar dan ook niet op afgerekend kan worden. Vriesinga:

“Obama noemt opzettelijk niet het aantal banen dat hij hoopt te creëren. Bij een eerder plan in 2009 deed hij dat wel, toen zei hij dat binnen twee jaar de werkloosheid teruggedrongen zou worden naar zeven procent. Op dit moment kampen de Verenigde Staten met een werkloosheidspercentage van negen procent. Obama wil niet weer diezelfde fout maken door concrete cijfers te geven waarop hij kan worden afgerekend. “

Bekijk ook de analyse van het banenplan door CBS News

Update 9.33 uur: het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde is verheugd met het nieuwe banenplan van Obama om de Amerikaanse economie te stimuleren, meldt persbureau AFP.