Nederland stelt Libische leiders twee miljard dollar ter beschikking

Nederland ontdooit twee miljard dollar van de tegoeden van het regime van Moammar Gadhafi die op Nederlandse bankrekeningen staan. Het geld is afkomstig van de Libische Centrale Bank en wordt ter beschikking gesteld aan de Nationale Overgangsraad.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte het vrijgeven van de tegoeden vanochtend officieel bekend. Het geld is bedoeld voor humanitaire doeleinden als voedsel en medicijnen en voor onderwijs en het uitbetalen van salarissen. Het geld wordt uitbetaald via het zogeheten Transitional Financial Mechanism, dat is opgericht door de Internationale Contactgroep Libië. Dat mechanisme biedt waarborgen voor een verantwoorde uitgave van de tegoeden.

Het geld kan worden vrijgegeven, omdat het sanctiecomité van de Verenigde Naties daarvoor vrijdag toestemming heeft gegeven. Nederland had er vorige week al om verzocht. Half augustus werd al honderd miljoen van de bevroren tegoeden vrijgegeven voor de verspreiding van geneesmiddelen onder de Libische bevolking.