Linda Lopez overleefde het

Op 11 september 2001 was Linda Lopez aan het werk bij de Fiduciary Trust Center in de zuidelijke toren van het World Trade Center, op Manhattan. Iets voor negen uur ’s ochtends boorde een vliegtuig zich in de tegenoverliggende kantoortoren, waarna een vuurbal langs hun kantoor op de 96ste verdieping af kwam. Dat voelde aan alsof ze door de zon werd verbrand, vertelde ze later aan persbureau Reuters. De werknemers wisten niet wat er net gebeurd was (een bom of een vliegtuig?) en ook niet wat ze moesten doen: blijven zitten, zoals over de intercom geadviseerd werd? Of toch vluchten?

Lopez besloot te vluchten. Ze was met de trap afgedaald tot de 60ste verdieping toen het tweede vliegtuig boven haar, rond de 80ste verdieping, de zuidelijke toren invloog. Ze besloot haar schoenen uit te trekken om sneller te kunnen lopen. Onderweg kwam ze brandweermannen tegen, die omhooggingen. Eenmaal buiten liep ze blootsvoets een paar blokken weg van de torens, pas daarna durfde ze te pauzeren. Door het glas en ander puin op straat had ze haar voeten opengehaald. Ze trok haar schoenen weer aan en liep naar het huis van een familielid.

Komende zondag is het tien jaar geleden dat de terroristische aanslagen op het WTC plaatsvonden. Een jaar later moet het National September 11 Memorial & Museum opengaan op de plek waar eerst de de kantoorgebouwen stonden. Daar worden voorwerpen tentoongesteld die op de rampplek zijn gevonden, of getuigen van wat er is gebeurd.

Linda Lopez’ bebloede schoenen worden er tentoongesteld, maar ook helmen van reddingswerkers en andere gebruiksvoorwerpen zoals een portemonnee.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad