Libische rebellen dringen door tot Bani Walid - hevigste gevechten in dagen

A member of the anti-Gaddafi gestures as they drive toward the front line of the besieged city of Bani Walid for reinforcement September 9, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A member of the anti-Gaddafi gestures as they drive toward the front line of the besieged city of Bani Walid for reinforcement September 9, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Rebellen begeven zich naar de frontlinie van Bani Walid. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Libische rebellen hebben zich zojuist toegang verschaft tot een van kolonel Gaddafi’s laatste bolwerken, de woestijnstad Bani Walid. Ooggetuigen melden dat in de straten van de stad gevechten plaatsvinden.

De rebellen zouden via het oosten en het zuiden de stad zijn binnengetrokken. Volgens Abdullah Kenshil, voormalig onderhandelaar van de rebellen, vechten zij tegen gewapende mannen die zich in huizen ophouden. De inval is volgens Kenshil een antwoord op de aanvallen van vanmiddag, waarbij getrouwen van Gaddafi opnieuw raketten en mortieren op de rebellen afvuurden. Drie Gaddafi-loyalisten zouden volgens hem om het leven zijn gekomen, drie anderen gewond. Aan de kant van de rebellen is een dode gevallen.

Woestijnstad Bani Walid wordt al dagen omsingeld door de Libische rebellen. Aanvankelijk hadden zij de inwoners van de stad tot morgen de tijd gegeven om zich over te geven. De nieuwe aanvallen zijn de hevigste sinds dagen.