Letterkundig Museum verwerft nalatenschap M. Vasalis

Het Letterkundig Museum in Den Haag verwerft de literaire nalatenschap van Vasalis, of ook wel Margaretha (‘Kiekie’) Droogleever Fortuyn-Leenmans (1909-1998). Zij kreeg onder het pseudoniem M. Vasalis grote bekendheid met de dichtbundels Parken en woestijnen, De vogel Phoenix, Vergezichten en gezichten. Postuum verscheen van haar De oude kustlijn. Behalve vele foto’s bevat het verworven archief uitgebreide en vaak ook innige

Het Letterkundig Museum in Den Haag verwerft de literaire nalatenschap van Vasalis, of ook wel Margaretha (‘Kiekie’) Droogleever Fortuyn-Leenmans (1909-1998). Zij kreeg onder het pseudoniem M. Vasalis grote bekendheid met de dichtbundels Parken en woestijnenDe vogel PhoenixVergezichten en gezichten. Postuum verscheen van haar De oude kustlijn. Behalve vele foto’s bevat het verworven archief uitgebreide en vaak ook innige familiebriefwisselingen. De correspondenties met vrienden laten Vasalis’ warme persoonlijkheid zien en uit de correspondenties met schrijvers blijkt wat voor belangrijke rol ze speelde in de literaire wereld. In de dagboeken die deel uitmaken van de nalatenschap noteerde de dichteres ook gedichten, verhalen en aantekeningen. Behalve handschriften van bekende gedichten als: ‘De idioot in het bad’, ‘Drank, de onberekenbare’ en ‘Het ezeltje’ zijn ook vroege versies van gepubliceerde gedichten en ongepubliceerde gedichten overgeleverd.

Het Letterkundig Museum wijdt een kleine tentoonstelling aan deze


belangwekkende aanwinst. Dit toont onder meer enkele van de dagboeken, jeugdfoto’s en glasnegatieven uit haar kindertijd en enkele brieven. Ook zijn diverse handgeschreven gedichten te bewonderen. Geheel in lijn met de publiciteitsschuwe dichteres zijn deze documenten zelden eerder in het openbaar getoond, zo meldt het museum nog. Onlangs verscheen bij van Oorschot ook de biografie van Vasalis door Maaike Meijer.