Leden Abvakabo stemmen tegen pensioenakkoord

Ruim 88 procent van de leden van Abvakabo FNV heeft zich tegen het pensioenakkoord uitgesproken. Dat zei een woordvoerder van de op een na grootste vakbond vandaag tegen Novum.

Bijna dertien procent van de leden heeft een stem uitgebracht. Dat zijn er ruim 45 duizend op een totaal ledenaantal van ongeveer 355 duizend.

De uitslag wordt vanmiddag besproken in de bondsraad. Het definitieve standpunt legt de vakbond maandag voor aan de federatieraad. Dan wordt gestemd over het nieuwe pensioenakkoord. Negentien vakbondsvoorzitters die samen zo’n 1,4 miljoen FNV-vakbondsleden vertegenwoordigen, beslissen die dag over de oudedagsvoorziening van 14 miljoen Nederlanders.

Eerder stemden de leden van Bondgenoten, de grootste vakbond, al tegen. De bond vindt dat in het akkoord alle risico’s bij de werknemers worden gelegd en er niet voldoende reserves zijn ingebouwd.

‘Het alternatief is slechter dan het omstreden akkoord’

NRC-redacteuren Eppo König en Jos Verlaan over de kwestie:

“De onenigheid binnen de FNV zet veel op het spel. Het alternatief is slechter dan het omstreden akkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius begin juni sloot met de werkgevers en het kabinet. Stemmen de drie kritische FNV-bonden (Bondgenoten, Abvakabo en Bouw) maandag tegen, dan sneuvelt het akkoord. Dan blijft het kale wetsvoorstel over van minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) dat de pensioenleeftijd naar 66 optrekt, miljarden op de AOW bezuinigt en de fiscale aftrek voor aanvullende pensioenen fors beperkt. Terwijl in het akkoord van werkgevers en werknemers de AOW de komende jaren juist wordt verhoogd en werknemers met lage inkomens en zware beroepen op hun 65ste kunnen stoppen en de fiscale aftrek overeind blijft.”

De onderwijsbond AOb, de kunst- en cultuurbond FNV Kiem, de ouderenbond ANBO en de Horecabond hebben voor het akkoord gestemd. Later vandaag maakt FNV Bouw haar standpunt bekend.