Kritische Iraakse journalist in Bagdad vermoord

Een Iraakse journalist die bekend stond om zijn kritiek op de onbekwaamheid en corruptie van de Iraakse regering is gisteren in Bagdad vermoord. Hadi al-Mehdi (44) werd in zijn appartement doodgeschoten met een pistool met geluidsdemper.

Journalisten in Irak staan onder zware druk van zowel overheid en politieke partijen. Mehdi, die herhaaldelijk was bedreigd, was volgens de onafhankelijke organisatie Journalisten zonder Grenzen (RSF) de zevende Iraakse journalist die dit jaar is vermoord. Vorige week werd nog een kritische Koerdische journalist bij een aanslag gewond.

Volgens RSF werd Mehdi’s radioprogramma, waarin hij drie keer per week de regering ervan langs gaf, in Bagdad druk beluisterd. „Hij spaarde niemand en aarzelde niet de premier aan te vallen, de corruptie of de betreurenswaardige staat van het onderwijs te veroordelen”, aldus RSF.

Ook was Mehdi een van de organisatoren van wekelijkse demonstraties in Bagdad tegen de regering.

Na de eerste demonstratie, op 25 februari, werd Mehdi met drie andere journalisten door militairen uit een restaurant gehaald en naar een militair gebouw overgebracht. In een vraaggesprek met het Amerikaanse persbureau AP zei hij in maart dat ze daar onder andere aan elektrische schokken werden onderworpen om hen te dwingen te zeggen dat ze van de verboden Ba’athpartij deel uitmaakten. Mehdi werd na enkele dagen vrijgelaten. Een groep studenten die latere betogingen in Bagdad hielpen organiseren, meldde in een vraaggesprek met deze krant soortgelijke ervaringen met de autoriteiten.

In Sulaymaniyah in het Koerdische noorden werd gisteren de journalist Ahmed Mira door een militaire eenheid opgepakt en mishandeld. Tien dagen geleden was een van de bekendste journalisten in Koerdistan, Asos Hardi, voor zijn kantoor door drie aanvallers mishandeld. Hardi is een scherp criticus van de Koerdische autoriteiten.