Kortkolom kunst

Modeduo Klavers van Engelen stopt

Amsterdam. Klavers van Engelen, het modelabel van Niels Klavers (45) en Astrid van Engelen (41), stopt. Gisteravond maakten de Nederlandse ontwerpers bekend dat zij het in de huidige economische situatie niet verantwoord vinden om nog langer als onafhankelijk label verder te gaan. Klavers en Van Engelen werkten samen sinds 1998, aanvankelijk onder de naam Niels Klavers. Ze maakten zeer experimentele kleding: een jasje met vijf mouwen, of iets dat eruitzag alsof het door de wind opzij was geblazen. Typisch het soort conceptuele mode waarmee Nederland zich in die tijd op de kaart zette en dat na 9/11 moeilijk in de macht lag. In maart 2002 stopten ze. Als Klavers van Engelen maakte het label zijn rentree in november 2007, tijdens de finale van de eerste Dutch Fashion Awards. Hun verfijnde en uitgesproken handschrift was gebleven, maar de kleding was een stuk draagbaarder dan vroeger. In hun winnende collectie waren abstracte versies van de oud-Hollandse molensteenkragen verwerkt. In hun laatste collecties experimenteerden ze met rechthoekige vormen. Naast mode ontwierp het duo ook kostuums voor theater. De laatste collectie, voor najaar 2011, wordt verkocht in tien winkels wereldwijd. (NRC)

Boekenweekgeschenk nu ook in Vlaanderen

Amsterdam. Het boekenweekgeschenk 2012 van Tom Lanoye wordt ook in Vlaanderen verspreid. Dat is de Stichting CPNB met de Vlaamse zusterorganisatie Boek.be overeengekomen. Geert Joris, directeur van Boek.be, zei in het weekblad Knack dat hij eerder vergeefs had geprobeerd het geschenk naar Vlaanderen te halen. De Boekenweek is van 14 tot en met 24 maart 2012. (NRC)

Galliano veroordeeld voor antisemitisme

Parijs. John Galliano (50) is gisteren in Parijs veroordeeld voor publieke beledigingen op basis van afkomst, religie, ras of etniciteit. De in maart ontslagen hoofdontwerper van modehuis Dior kreeg een voorwaardelijke boete van 6.000 euro. Galliano hoeft niet de cel in en hoeft de boete ook niet te betalen. (Novum)