Kortkolom buitenland

Doden bij uitdelen voedsel Mogadishu

Mogadishu. Zes Somaliërs zijn gisteren doodgeschoten door militairen tijdens het uitdelen van voedselhulp in de hoofdstad Mogadishu. Dat hebben getuigen gezegd. Families stonden uren in de rij te wachten, stormden toen plotseling op de bewakers af en gingen er met het voedsel vandoor, zei getuige Sharif Haji Hassan. Hij zei dat een van de bewakers het vuur opende op de menigte. Er zijn verschillende dodelijke schietpartijen in de Somalische hoofdstad geweest, terwijl hongerende families vechten om de voedselhulp. (AP)

Venezolanen op zwarte lijst VS na steun FARC

Caracas. De VS hebben vier partijgenoten van Hugo Chávez, de president van Venezuela, op de zwarte lijst gezet wegens vermeende steun aan de guerrillabeweging FARC in Colombia. De vier, waaronder een congreslid en een veiligheidsagent, hebben volgens de VS wapens geleverd aan de linkse Colombiaanse rebellen, die hun strijd financieren met drugshandel. Amerikanen mogen geen handel drijven met mensen die op deze lijst staan. (AP)

Troepen Noord- en Zuid-Soedan uit Abyei

New York. De regeringen van Soedan en van Zuid-Soedan hebben gisteren een akkoord gesloten over de terugtrekking van hun troepen uit de betwiste grensstreek Abyei. Dat hebben woordvoerders van de Verenigde Naties bekendgemaakt. Het akkoord is gesloten tijdens onderhandelingen in Addis Abeba waarbij vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie bemiddelden. De terugtrekking zou zich nog deze maand moeten voltrekken. Noord-Soedanese troepen bezetten het gebied in mei, anderhalve maand voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. (AFP)

‘Vlag probleemlanden halfstok in Brussel’

Rotterdam. De Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) gelooft niet in boetes voor landen die zich niet houden aan EU-afspraken over de hoogte van de overheidsschuld. In het Duitse boulevardblad Bild zei hij vanmorgen dat een betere sanctie is dat landen de controle over hun begroting moeten overdragen aan Brussel als ze in gebreke blijven. Hij voegde daaraan toe: „Men kan ook over andere onconventionele ideeën nadenken. Er ligt ook een voorstel om de vlaggen van de schuldenzondaars voor de EU-gebouwen halfstok te hangen. Dat zou weliswaar alleen een symbool zijn, maar het zou een grote afschrikkende werking hebben.” (NRC)

Minder moorden in gewelddadig Z-Afrika

Johannesburg. Het aantal moorden in Zuid-Afrika is met 6,5 procent gedaald, naar het laagste niveau sinds het einde van de apartheid. Maar nog altijd blijft het land een van de gewelddadigste ter wereld. Tussen maart 2010 en april 2011 werden 15.940 mensen vermoord. Ook het aantal inbraken is gedaald, met tien procent, maar minister van Politie Nathi Mthethwa constateerde dat het aantal verkrachtingen is gestegen en dat van veel misdaden geen aangifte wordt gedaan. (AP, Reuters)