Kortkolom binnenland

Hoge Raad: geen leges voor identiteitskaart

Den Haag. Gemeenten mogen geen leges heffen voor de identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De rechtbank in Roermond bepaalde eerder dat dit wel mag, omdat de ID-kaart ook het individuele belang van de eigenaar dient. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde eerder echter dat de identificatieplicht het individuele belang ondergeschikt heeft gemaakt. Het hof krijgt nu gelijk van de Hoge Raad. (Novum)

SS’er Boere moet straf in cel uitzitten

Rotterdam. De Nederlandse SS’er Heinrich Boere (89) moet zijn gevangenisstraf uitzitten. Boere woont in Duitsland en werd in 2009 in Aken veroordeeld tot levenslang voor de moord op drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn hoger beroep verloor hij. Daarna beweerde zijn verdediging dat hij te ziek was om zijn straf te ondergaan. Een arts heeft nu echter vastgesteld dat Boere „haftfähig” is, in staat om gevangen te zitten. (NRC)

Terpstra blijft nog even voorzitter Inholland

Rotterdam. Doekle Terpstra blijft nog zeker een jaar bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt bij de opening van het schooljaar. Hij zei ook dat de hogeschool haar naam behoudt. Eerder was sprake van wijziging daarvan, in verband met de reputatieschade die Inholland de afgelopen jaren opliep. De hogeschool kwam in opspraak door slecht onderwijs, bestuurlijke verkwisting en het afgeven van diploma’s aan studenten die daar geen recht op hadden. (NRC)