Klavers van Engelen stopt

                                  Het gold als een van de grote beloftes van de Nederlandse mode, maar het heeft het niet gered. Gisteravond maakten Niels Klavers (44) en Astrid van Engelen (41), bekend dat ze stoppen met hun label Klavers van Engelen.

Najaarscollectie 2011, de laatste die verkocht wordtNajaarscollectie 2011, de laatste die verkocht wordt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gold als een van de grote beloftes van de Nederlandse mode, maar het heeft het niet gered. Gisteravond maakten Niels Klavers (44) en Astrid van Engelen (41), bekend dat ze stoppen met hun label Klavers van Engelen. Ze hadden de beslissing dezelfde dag genomen. De voorjaarscollectie voor 2011 was net gefotografeerd, maar zal niet meer worden  geproduceerd. “Vanwege het huidige economische klimaat vinden zij het niet verantwoord om nog langer als onafhankelijk label verder te gaan”, meldde het  persbericht.

Voorjaarscollectie 2009Voorjaarscollectie 2009

Klavers en Van Engelen werkten  samen sinds 1998, aanvankelijk onder de naam Niels Klavers.  Aanvankelijk maakten ze zeer experimentele kleren; een avondjurk met stola die eigenlijk een grote broek was, een jasje met vijf mouwen, kledingstukken die eruitzagen alsof ze door de wind opzij waren geblazen. Helemaal het soort conceptuele mode waarmee Nederland zich in die tijd op de kaart zette, en waarmee in het terughoudende modeklimaat van na 11 september 2001 geen plaats meer was. In maart 2002 stopten ze met hun label, nadat hun grootste afnemer, een Zwitserse modezaak, failliet was gegaan. Ze werkten voor het confectiemerk X-as, gaven les op academies, en ontwierpen bedrijfskleding.

Najaarscollectie 2009Najaarscollectie 2009

Als Klavers van Engelen maakte het label zijn rentree in november 2007, tijdens de finale van de eerste Dutch Fashion Awards. Zodra hun collectie,  waarin abstracte versies van de oud-Hollandse molensteenkragen waren verwerkt, op het podium kwam, was duidelijk dat Klavers en Van Engelen de winnaars zouden worden. Hun verfijnde en uitgesproken handschrift was gebleven, maar de kleren waren een stuk draagbaarder dan vroeger.

In hun laatste collecties experimenteerden ze met rechthoekige lappen; jurken die bestonden uit twee rechthoeken, maar die dankzij zorgvuldig geplaatste naden geraffineerd vielen, jurken en broekpakken waar een soepele lap tegenaan te zijn gewaaid. Naast mode ontwierp het duo ook kostuums voor de theatergroepen Mug met de Gouden Tand en Oostpool, en pianiste Tomoko Mukaiyama.

Voorjaarscollectie 2011Voorjaarscollectie 2011

Een half jaar geleden vertelden de ontwerpers nog enthousiast over het Italiaanse Luisa Via Roma waar juist hun meest uitgesproken ontwerpen goed verkochten. Maar ze wisten niet voldoende winkels (over het precieze aantal wordt geheimzinnig gedaan, maar het zijn er ongeveer tien) aan zich te binden om te kunnen overleven.

Per mail lieten Astrid van Engelen en Niels Klavers weten dat ze nog even wilden wachten met een toelichting. “Het was erg moeilijk om tot dit besluit te komen.”

Niels Klavers wordt het hoofd van de modeafdeling van de Rietveld Academie. Wat Astrid van Engelen gaat doen is nog niet bekend.

De najaarscollectie van Klavers van Engelen wordt in Nederland verkocht bij Margreeth Olsthoorn in Rotterdam. De voorjaarscollectie 2012 is vanaf volgende week te zien op klaversvanengelen.com.

Fotografie: Peter Stigter