Juncker stopt met eurogroep

Wie de afgelopen maanden vroeg of de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker nog lang voorzitter van de eurogroep zou blijven, kreeg als antwoord altijd: nee. Sarkozy en Merkel doen alles buiten Juncker om, vertelde men dan.

Juncker is een van de weinige spelers in de eurocrisis die weet waar hij het over heeft – Luxemburg lééft van high finance. Hij kent iedereen, heeft hart voor Europa. Maar met uitgesproken meningen over euro-obligaties, Franse arrogantie of Duitse treuzeligheid irriteerde hij Sarkozy en Merkel. Hij raakte verbitterd omdat hij geen Commissievoorzitter of Europees president werd. Hij bereidt niets voor, doet alles adhoc. En hij drinkt, zegt iedereen. Niet Juncker, maar Van Rompuy reist nu Europa rond, om oplossingen te zoeken voor Fins onderpand, Griekse hervormingen of private betrokkenheid.

Dat de krant FT Deutschland vandaag meldt dat Juncker „een van de komende dagen” zijn vertrek aankondigt als eurogroepvoorzitter, zal weinigen dus verbazen. Kennelijk houdt hij de eer aan zichzelf.

De zoektocht naar een opvolger is volgens Duitse media al bezig. Dat moet een voormalig minister van Financiën zijn, fulltime inzetbaar. Er vallen namen als Peer Steinbrück en Dominique Strauss-Kahn, ervaren mannen. Maar de eerste wil Duits bondskanselier worden, de tweede is getekend door schandalen.