‘Japanse economie krimpt veel harder dan was voorspeld’

Een Japanse vrouw loopt langs een billboard met beurskoersen in Tokio. Foto Reuters / Toru Hanai

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis harder gekrompen dan in een eerdere raming werd voorspeld. Dat blijkt uit een vanochtend gepresenteerde tweede raming.

Het reëel bruto binnenlands product (bbp), gecorrigeerd voor inflatie, daalde op kwartaalbasis van april tot juni met 0,5 procent, blijkt uit cijfers van het Japan Economic & Social Research Institute. Uit een eerdere raming bleek nog dat de economie met 0,3 procent was gedaald.

Op jaarbasis was sprake van een daling van het reëel bbp met 2,1 procent. Tijdens de eerste raming werd nog uitgegaan van een krimp met 1,3 procent. Nominaal was op jaarbasis sprake van een daling van het bbp met 1,5 procent, licht hoger dan de daling met 1,4 procent uit de eerdere raming.

Onze correspondent in Japan Kjeld Duits zegt dat in de raming twee oorzaken voor de terugval worden genoemd: Japanse bedrijven geven minder geld uit aan kapitaal als machines en Japanse consumenten zijn sinds de tsunami en aardbeving van maart dit jaar voorzichtiger met uitgaven. Daar zit een cultureel aspect aan, zegt Duits:

“Na de natuurrampen heerst er hier echt een stemming van: je koopt nu geen dingen die je niet nodig hebt. Bedrijven die luxeproducten verkopen, zoals Luis Vuitton, zullen dat vooral gemerkt hebben. Tot de aardbeving was Japan voor deze producten altijd de grootste markt, maar daarna is de vraag naar luxeproducten sterk teruggelopen.”

Duits stelt dat een forsere krimp van de Japanse economie, nog altijd de derde economie van de wereld, “zeker gevolgen heeft” voor Europese en Amerikaanse bedrijven die veel naar Japan exporteren. De Aziatische grootmacht heeft ook problemen met de eigen export, die veel duurder is geworden door de sterke stijging van de yen van de laatste maanden.