Italiaanse Fresco’s 3

Ik heb genoten van de lovende recensie van Marianne Vermeijden van Ernest Kurpershoeks Italiaanse fresco’s (Boeken 26-08-2011). Het commentaar van Dr. Gerard M.J. Beyersbergen van Henegouwen en Dr. Michiel Verweij ( een week later in de brievenrubriek) is helaas gericht aan de verkeerde persoon. Nee, het is niet Ernest Kurpershoek die ‘fijntjes herinnert aan die krankzinnige paus Adrianus VI’. Het is inderdaad de recensent die zich in haar enthousiasme deze dichterlijke vrijheid veroorlooft. Evenmin laat Ernest Kurpershoek paus Adrianus VI vergiftigen of opdracht geven broeken te schilderen op de naakten van het plafondfresco. Jammer dat Ernest Kurpershoek ‘gebrek aan historische kennis’ wordt verweten, die – als men het boek zelf leest – snel ontzenuwd wordt. Misschien toch altijd ook het boek lezen en niet alleen de recensie?

J. Jansen van Rosendaal, per e-mail