Interpol vaardigt arrestatiebevel voor Moammar Gaddafi uit

Gaddafi op een archieffoto uit november 2009, toen hij te gast was op een internationale top in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Interpol heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Moammar Gaddafi, zijn zoon Saif al-Islam Gaddafi en Abdullah al-Senussi, de voormalige chef van de Libische militaire inlichtingendienst.

Interpol, de organisatie waarin nationale politie- en veiligheidsdiensten van 188 landen internationaal samenwerken, zegt in een verklaring dat Gaddafi, zijn belangrijkste zoon en Al-Senussi opgepakt moeten worden vanwege de “serieuze beschuldigingen” die tegen hen door het Internationaal Strafhof zijn geuit. Volgens Interpol beperkt het arrestatiebevel de reismogelijkheden van de drie voormalige Libische topfunctionarissen verder en helpt het bevel bij het lokaliseren en gevangennemen van de Gaddafi’s en Al-Senussi.

Eind juni vaardigde het Internationaal Strafhof al een arrestatiebevel uit tegen de Gaddafi’s en Al-Senussi. De drie worden beschuldigd van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid gedurende de maandenlange volksopstand tegen Gaddafi’s regime. Het arrestatiebevel van het Strafhof was veel belangrijker dan dit bevel van Interpol, legt onze diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel uit. “Interpol heeft geen eigen opsporingsteams en blijft afhankelijk van de medewerking van de politiediensten van de afzonderlijke lidstaten”, aldus Eijsvoogel.

De arrestatiebevelen ten spijt, voorlopig weet nog niemand waar de Gaddafi’s en Al-Senussi zich ophouden. De afgelopen week ging het gerucht dat hij met een militair konvooi naar het zuidelijke buurland Niger is vertrokken, maar dat wordt door de regering van Niger ontkend. Als de Gaddafi’s en Al-Senussi daadwerkelijk naar een Afrikaans land zouden vluchten is het zeer de vraag of hij aan het Internationaal Strafhof zal worden uitgeleverd. Veel Afrikaanse landen onderhielden namelijk decennialang zeer goede betrekkingen met Gaddafi’s regime.