Ik bén de Amerikaanse droom

Miss USA 2010 Rima Fakih appears on stage during a preliminary event of the 2010 Miss Universe Competition in Las Vegas, Nevada on Thursday, August 19, 2010. The Miss Universe 2010 competition will air live on the NBC Television Network at 9 PM ET, August 23, 2010. AFP PHOTO / Miss Universe Organization LP, LLLP == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING ==
Miss USA 2010 Rima Fakih appears on stage during a preliminary event of the 2010 Miss Universe Competition in Las Vegas, Nevada on Thursday, August 19, 2010. The Miss Universe 2010 competition will air live on the NBC Television Network at 9 PM ET, August 23, 2010. AFP PHOTO / Miss Universe Organization LP, LLLP == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING == AFP

Vroeger haalde de beveiliging Rima Fakih altijd uit de rij voor het vliegtuig. „Een steekproef noemen ze dat, maar het was natuurlijk vanwege mijn Arabische naam.” Sinds vorig jaar kan de 25-jarige moslima doorlopen bij de controle. „Nu herkennen ze me als Miss USA.”

Ze lacht een smalende lach: „Ik ben van ver gekomen en ik heb iedereen de mond gesnoerd door te winnen.” Als kind verhuisde Rima Fakih met haar familie uit het door oorlog geteisterde Libanon naar de Verenigde Staten. Ze probeerde schoonheidskoningin van de staat Michigan te worden, geholpen door haar ouders. „Hun steun is het enige waar ik echt om geef. Ik had ook niks anders, er was geen bedrijf dat me wilde sponsoren, ik heb zelfs mijn auto moeten verkopen.”

Ze won de Miss-Michigan-verkiezing en ging door voor de echte eer: Miss Amerika 2010. „Mensen zeiden dat het een moslimmeisje niet zou lukken. Dat motiveerde me alleen maar.”

Toen ze won kreeg ze pas echt de volle laag, van twee kanten. Eerst lieten andere moslims weten dat een moslima zich niet zo bloot mocht vertonen. Die kritiek legt ze makkelijk naast zich neer.

Van de andere kant kwamen de verdenkingen over haar heen: haar familie zou gelieerd zijn aan Hezbollah, haar geboortedorp was een terroristennest. Allemaal onzin, zegt Fakih, geruchten van mensen die het verschil niet weten tussen een moslim, een Arabier en een terrorist. Die vragen over haar Amerikaanse loyaliteit – daar kan ze woest over worden.

Als Amerikaan en New Yorker werd ook zij aangevallen door de terroristen. „Ons hele gezin was in de buurt van het World Trade Center. Het was een afschuwelijke gebeurtenis.” Daarna waren ze bang dat ze als moslims de schuld zouden krijgen. „Ik ben niet veranderd na 11 september 2001, maar de wereld om mij heen wel.” Reden voor Fakih’s gezin om te verhuizen naar de staat Michigan, waar ze zich tussen andere moslim-migranten meer op hun gemak voelen.

Fakih classificeert zichzelf als een verlichte moslim, voor wie een hoofddoek geen verplichting is en een badpakdefilé geen probleem. Ze heeft wel het einde van de ramadan gevierd bij haar familie. Maar wat ze vooral belangrijk vindt, is dat ze Arabisch is. „Ja, hallo, ik ben geen Afghaan.” Ze heeft er schoon genoeg van dat het sinds de aanslagen van 11 september zo vaak over religie gaat.

„Ik bén de Amerikaanse droom”, zegt ze, in de auto op weg naar een honkbalwedstrijd van de Yankees. De dag erop stapt ze in het vliegtuig. Ze heeft presentatieklussen in Brazilië, daarna in India. Ze stond al op de cover van het modetijdschrift Elle. Haar streven is een carrière in Hollywood.

Maar haar droom is groter: een vredesverdrag tussen Amerika en Libanon. De eerste stappen heeft ze al gezet, een ontmoeting met de president van Libanon. Ze reist nog vaak naar haar geboorteland, voor vakanties. „Het wordt tijd dat ze meer democratie krijgen, maar verder is het een modern, makkelijk land. Je kunt er gewoon in bikini lopen. In Libanon zijn ze blij dat ik de wereld laat zien dat Arabieren ook mooi kunnen zijn.”

Ilse van Heusden