Hoe wordt PTSS behandeld?

Traumapsychiaters zijn bescheidener geworden na 9/11. Onderzoek onder getroffenen, getuigen en hulpverleners maakt duidelijk dat vrijwel niemand een psychiater hoeft te spreken. Andere therapieën, via internet, via de telefoon, zijn in de nasleep van 9/11 ook uitgeprobeerd. En ze werken eigenlijk allemaal net zo goed als de gesprekken waarbij psychiater en patiënt elkaar in de ogen kijken.

Het is ook weer eens duidelijk geworden dat niet iedereen direct een debriefing nodig heeft. Wie een week of maand later traumaverschijnselen krijgt, kan nog net zo goed worden geholpen. Hoewel een deel van de getraumatiseerden dan toch geen hulp zoekt.

Een PTSS, maar ook andere psychische ziekten na een trauma, verdwijnen vooral door wat met ‘veerkracht’ wordt samengevat. Mensen hebben meer veerkracht dan veel hulpverleners denken.

Die veerkracht kreeg in het wetenschappelijk onderzoek na 9/11 veel aandacht. De veerkracht is het grootst – een open deur – als mensen veel prettige medemensen in hun omgeving hebben. Psychiaters en psychologen onderzoeken hoe ze de sociale omgeving van getroffenen kunnen beïnvloeden om de veerkracht te vergroten.