Gemeenten mogen geen geld vragen voor aanvraag identiteitskaart

Archieffoto uit februari 2006 van een demonstrante die in Londen tegen de identificatieplicht protesteert. Foto AP / Kirsty Wigglesworth

Gemeenten mogen geen leges heffen voor de identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad vanochtend bepaald.

De rechtbank in Roermond bepaalde eerder dat dat wel mag, omdat de id-kaart ook een individueel belang dient. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde echter dat vanwege de identificatieplicht het individuele belang van ondergeschikte betekenis is geworden, aldus persbureau Novum.

De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde eerder om de uitspraak van het hof te vernietigen. Dat advies heeft de hoogste rechter niet opgevolgd.

De Hoge Raad stelt voorop dat een gemeente alleen leges mag heffen als zij een dienst verricht die een individueel belang dient. Bij de id-kaart is daar vanwege de in 2005 ingevoerde identificatieplicht geen sprake van.

Die plicht kan ook worden voldaan met een paspoort of rijbewijs, maar die worden in eerste instantie aangevraagd om wereldwijd te kunnen reizen of een voertuig te mogen besturen. Dan geldt er wel degelijk een individueel belang, stelt de rechter. Aanvragers kiezen er zelf voor om te reizen of rijden.

De id-kaart kan weliswaar in beperkte mate gelden als reisdocument, maar of de kaart daar ook voor gaat gebruikt worden is bij het aanvragen niet vast te stellen. De kaart geldt daarom vooral als identiteitsdocument en dient uitsluitend een algemeen belang.