Ex-baas van Joodse Omroep vervolgd om subsidiefraude

Annet Betsalel, ex-directeur van de Joodse Omroep, en de voortvluchtige documentairemaker Rob Hof worden door justitie vervolgd voor fraude met filmsubsidies. Dat melden betrouwbare bronnen binnen de publieke omroep.

Het Functioneel Parket zegt te „kunnen bevestigen dat twee personen zullen worden gedagvaard wegens subsidiefraude”.

Betsalel is de tweede directeur van een religieuze publieke omroep die voor de rechter moet komen. In mei werd bekend dat justitie vier mensen, onder wie ex-directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), zal dagvaarden in verband met fraude en corruptie. Rob Hof moet zich ook in die zaak voor de rechter verantwoorden.

De zes dagvaardingen vloeien voort uit onderzoek van de FIOD/ECD naar fraude en corruptie bij de publieke omroep in Hilversum. De Joodse Omroep deed zelf aangifte tegen Betsalel en Hof. De mogelijke fraude van William werd ook door zijn eigen omroep, de NMO aangekaart. Hof kreeg van beide omroepen opdrachten.

Uit onderzoek van een recherchebureau, ingeschakeld door het bestuur van de Joodse Omroep, zou zijn gebleken dat Betsalel en Hof in 2005 fraude hebben gepleegd bij het aanvragen van subsidie uit het Coproductiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO). Dat gebeurde onder meer voor een aflevering van Sporen uit het Oosten, een tv-serie die bekroond is met de Zilveren Nipkowschijf.

In het rapport van een onderzoeksbureau staat dat bij drie producties door Hof en de in 2008 ontslagen Betsalel geprobeerd is meer subsidie uit het CoBO-fonds te verkrijgen dan waarop ze aanspraak konden maken. Dat zou gebeurd zijn door in de subsidieaanvragen de bijdrage van de omroep kunstmatig te verhogen, waardoor het subsidiebedrag groeide. Beiden spraken af dat de omroep, na ontvangst van de subsidie, een deel van de bijdrage terugkreeg. Betsalel heeft volgens het rapport geen persoonlijk voordeel genoten bij deze producties.

Het CoBO-fonds draagt elk jaar 10 miljoen euro bij aan coproducties van publieke omroepen met filmproducenten.

Betsalel ontkent de fraude. Haar advocaat, Alex van Roy: „De gang van zaken is merkwaardig. Wij bieden 14 getuigen aan die in ons voordeel willen verklaren, maar het OM reageert daar niet op.” Hof is voortvluchtig. Volgens bronnen is hij in Slovenië.