Europese beurzen eindigen diep in het rood na aftreden ECB-topman

Het opstappen van ECB-topman Jürgen Stark leidt tot dalende beurskoersen en speculaties op de beursvloer in Frankfurt. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

De Europese beurzen zijn vandaag in mineur gesloten. Het aftreden van Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) leidde tot onrust op de beursvloer. De Amsterdamse AEX is 2,6 procent in de min gesloten op 276,10 punten.

De MidKap-index daalde 2,5 procent tot 465,76 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 4 procent onderuit.

De ECB liet vanmiddag weten dat Jürgen Stark vertrekt om persoonlijke redenen, maar algemeen wordt aangenomen dat hij weggaat uit onvrede met het beleid van de centrale bank. Het is een bekend gegeven dat Stark kritisch staat tegenover het recente opkopen van staatsobligaties. Eerder dit jaar stapte Bundesbank-president Axel Weber op vanwege de steunaankopen.