Europa lift slechts kort mee met extra uitgaven Obama

Heeft Europa iets aan Obama’s banenplan? De 447 miljard dollar (ruim 320 miljard euro) is voor Europese begrippen vrij veel. Voor Nederland zou zo’n bedrag proportioneel neerkomen op een stimuleringspakket van 17 miljard euro door het kabinet-Rutte. Maar dat is, zoals overal, ‘politiek geld’. Obama’s pakket bestaat voor een deel uit bestaand geld dat wordt omgeleid. Nieuw geld moet daarna met bezuinigingen worden terugverdiend, in de hoop dat de stimulering een duurzaam, en geen eenmalig effect heeft. En dat valt nog te bezien.

Maar zelfs dan blijft het een substantieel bedrag. Economen berekenden dat het pakket de economische groei volgend jaar met een procentpunt kan opschroeven. Omdat de wereldeconomie al in de loop van dit jaar snel is verslechterd, en volgend jaar ondermaats groeit, komt de prikkel van Obama op een goed moment. Europa is juist, door zijn eigen schuldencrisis, in de ban van bezuinigingen en begrotingscorrectheid. Hier hoeven geen stimuleringspakketten van Amerikaanse snit te worden verwacht.

Een oplevende binnenlandse vraag in de Verenigde Staten, als gevolg van een dalende werkloosheid daar, is goed voor de Europese export. Bedrijven met activiteiten in de VS profiteren ervan . En een opleving zou goed zijn voor de beurskoersen op Wall Street, die sterk correleren met die in Europa. De eerste reactie op Wall Street beloofde vanmiddag overigens lauw te worden.

Voorwaarde voor een gunstig effect op Europa is dat de economische opleving en dalende werkloosheid in de VS er dan ook wel van komen. De helft van Obama’s stimulering bestaat uit het verlengen van een tijdelijke verlaging van werkgevers- en werknemerslasten. Die gaan per 2013 dus gewoon weer omhoog. De tussentijdse prikkel van een jaar draagt bij aan Obama’s herverkiezing, zo hoopt het Witte Huis. Maar de rest van de wereld heeft er dus enkel tijdelijk iets aan. De Europese rit op de treeplank van Obama is handig, maar op zijn best kort.

Maarten Schinkel