Een les

Het is vandaag 9 september 2011. Het is de verjaardag van mijn oma. Ze wordt vandaag negenennegentig jaar oud en ik wil haar ook vanaf deze plek hartelijk feliciteren.

Maar voor de meeste mensen zal het een datum zijn als iedere andere. Een beetje een herfstachtig datumpje, misschien niet geheel ongeschikt voor een diagnostische toets, de aanschaf van een nieuwe wekkerradio of een vergadering van de medezeggenschapsraad en verder niets bijzonders.

Dat geldt bijna voor alle data, dat ze voor de grote meerderheid van de mensen niet speciaal iets bijzonders betekenen. Maar dat geldt niet voor overmorgen. Dan is het precies tien jaar na 11 september 2001, met stip wereldwijd de beroemdste datum van onze geschiedenis. Waar andere historische gebeurtenissen bekendstaan onder een naam, zoals ‘De bestorming van de Bastille,’ ‘D-day,’ of ‘De eerste mens op de maan’, is de mediagenieke aanval op de Twin Towers ook in naam volledig samengevallen met zijn datum: ‘Nine-Eleven.’

Maar heeft de beroemdste datum van onze geschiedenis de geschiedenis ook daadwerkelijk veranderd? Want dat was het overheersende gevoel vlak na die aanslagen, tien jaar geleden: vanaf nu zal niets meer hetzelfde zijn.

Het meest concrete gevolg van Nine-Eleven is een kapitaalverslindende, uitzichtloze oorlog in Afghanistan die nu, tien jaar later, nog steeds lang niet is gewonnen. Het is ook een beetje een vergeten conflict aan het worden, zolang Minister Hillen tenminste zijn mond houdt over onze onvolprezen politiemissie in Kunduz. Die hele oorlog gaat een beetje als een nachtkaars uit, zeker nu Osama Bin Laden er niet meer is.

Wat er de afgelopen tien jaar wel is veranderd, terwijl wij ons in het Westen aan het blindstaren waren op onze zogenaamde oorlog tegen het terrorisme, is dat het Westen in economisch, politiek en zelfs moreel opzicht zijn machtsmonopolie heeft verloren en definitief is voorbijgestreefd door China en andere Aziatische landen. Misschien hadden we onze energie en ons geld beter kunnen investeren dan in een oorlog in Afghanistan. Dat is de les van Nine-Eleven.

Ilja Leonard Pfeijffer